Allt om klädkoderna

Klädkoder

kladkoder

På fest- och bröllopsinbjudningar dyker de upp - klädkoderna! Men oroa dig inte, det är inget komplicerat. Klädkoderna är som små ledtrådar som gör det roligt att klä upp sig och passa in på tillställningen. Här är klädkoderna, kort och gott!

SMOKING / BLACK TIE

Smoking är en av de finare klädkoderna, näst efter frack eller högtidsdräkt. Men oroa dig inte, det är mest för fester och inte vardagsklädsel!

FÄRG
Smokingen ska vara svart eller midnattsblå (vit jacka används bara i supervarma områden). Jackan kan vara knäppt på olika sätt och ha slag klädda med silke eller siden. Byxorna har inga bälteshällor eller slag, men de har revärer i matchande silke eller siden längs sidan.

SKJORTAN
En vit skjorta passar bäst till smoking, med en vanlig krage (inte frackkrage) och dubbla manschetter. Bröstet på skjortan kan vara plisserat eller i piké, och du kan välja om du vill ha lösa bröstknappar eller en slät knappslå.

SLIPS ELLER FLUGA?
Du måste ha en svart fluga till smokingen, och det är kul om du knyter den själv. Black Tie betyder faktiskt inte att du måste ha en svart slips, bara en svart fluga.

SKOR
På fötterna är det bäst med tunna svarta strumpor (gärna i silke) och traditionellt sett används lackskor. Den mest klassiska är operapumpsen med en rosett över tån, men en lackoxford funkar också. För mindre formella fester kan till och med en mjukare Alberttoffla i sammet fungera.

MÖRK KOSTYM / DARK LOUNGE SUIT

Mörk Kostym är nog det vanligaste klädkravet vid fester och liknande tillställningar nuförtiden. Det är egentligen samma som det som tidigare kallades Kavaj, men det har fått ett nytt namn för att göra det tydligare och dela upp det i två olika nivåer av formell klädsel.

FÄRG
För Mörk Kostym passar en mörkblå eller mörkgrå kostym i ull perfekt. Undvik svart, som oftast används vid begravningar, och undvik även kostymer i bomull eller linne, de är lite för avslappnade för det här sammanhanget. Jackan kan vara enkel- eller dubbelknäppt, och byxan kan ha eller sakna slag.

SKJORTA & SLIPS
En vit skjorta med enkel eller dubbel manschett är rätt stil, gärna med en traditionell cutawaykrage. När det gäller Mörk Kostym är slips ett måste, helst i en neutral färg med ett diskret mönster.

SKOR
Svarta läderskor är det rätta valet för fötterna.

KAVAJ / INFORMAL

Om det står "Kavaj" på inbjudan, handlar det faktiskt inte om det som vi nu kallar Mörk Kostym. Klädkoden innebär fortfarande hel kostym, men den öppnar upp för mer variation i färg på kostymen, skjortan och skorna. Det är viktigt att poängtera att det inte är en uddakavaj eller blazer när det står "Kavaj."

FÄRG
Kostymen kan vara antingen mörk eller ljus, beroende på situation, plats och årstid.

SKJORTA & SLIPS
Slips är fortfarande en bra idé, men skjortan kan vara allt från klassiskt vit till exempelvis ljusblå eller rosa.

SKOR
När det kommer till skor är det fritt fram att välja mellan svarta och bruna läderskor, oxfords eller loafers. Det ger dig lite spelrum för att anpassa efter din personliga stil!

UDDAKAVAJ / SMART CASUAL

Om det står "Kavaj" på inbjudan, handlar det faktiskt inte om det som vi nu kallar Mörk Kostym. Klädkoden innebär fortfarande hel kostym, men den öppnar upp för mer variation i färg på kostymen, skjortan och skorna. Det är viktigt att poängtera att det inte är en uddakavaj eller blazer när det står "Kavaj."

FÄRG
Om det står Uddakavaj så kan du tänka på det som en klassisk kavaj i valfri färg, matchad med en uddabyxa i ull, bomull eller linne beroende på säsong.

SKJORTA & SLIPS
För detta kan du välja en skjorta i vilken färg du känner för, och slips är faktiskt valfritt här.

SKOR
På fötterna passar svarta eller bruna läderskor, eller till och med mocka, utmärkt. Så, välj skor som du tycker är bekväma och passar din stil!

SOMMARFIN / CASUAL

Klädkoden "Sommarfin" blir allt vanligare, men här är grejen - det finns ingen exakt definition av vad det innebär. Som med många saker inom vett och etikett, använder vi bara lite sunt förnuft. "Sommarfin" kan betyda att du borde anstränga dig och klä dig efter säsongen utan att det nödvändigtvis krävs kostym eller kavaj.

Du kan välja en avslappnad linnekostym om du vill, men det är också helt okej med en skjorta och dressad byxa. Om du är osäker, är det alltid bra att höra av dig till värdarna och fråga vad de egentligen menar. På det sättet kan du vara säker på att du träffar rätt i klädväg och kan njuta av evenemanget utan oro!

SUPERVARDAG / CASUAL CHIC

När det står "Supervardag" eller "Casual Chic" på inbjudan, är det dags att slappna av och klä dig bekvämt, men fortfarande med en touch av stil. Här är några enkla riktlinjer att hålla koll på:

KLÄDVAL
Välj bekväma kläder som passar din personliga stil. Det kan vara snygga jeans eller chinos kombinerade med en smart tröja eller skjorta. En enkel klänning eller kjol fungerar också för en chic touch.

SKOR
Här är chansen att glänsa med sköna skor som också ser stiliga ut. Sneakers, loafers eller snygga stövlar passar perfekt. Tänk på att undvika flip-flops eller gympadojor.

ACCESSOARER
Lägg till lite extra flair med accessoarer som en snygg klocka, ett armband eller en elegant scarf. Håll det avslappnat men väl genomtänkt.

MAN GÖR SÅ GOTT MAN KAN

Oavsett vilken klädkod det är, är det viktigt att visa respekt mot värdarna och de andra gästerna. Försök att klä dig enligt inbjudan så gott du kan. Om du är osäker, tveka inte att höra av dig till oss på Bröderna Bergströms i Smedjebacken. Vi är här för att hjälpa dig att hitta rätt stil för tillställningen. Ring oss, skicka ett mail eller kom förbi butiken. Slå oss en signal, så fixar vi det åt dig!